Wandelen ten tijde van corona
Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de respondenten vaker een rondje loopt vanuit huis dan voor de coronacrisis. De belangrijkste redenen om nu te gaan wandelen zijn om fit en gezond te worden of te blijven, voor ontspanning en om ‘er even tussenuit’ te gaan.
Welzijn Diemen kent de vele effecten aan het wandelen en deelt deze graag met jou.
Effecten van wandelen?
Lopen is een activiteit die (bijna) iedereen kan doen. Het is een laagdrempelig en goedkope manier van bewegen. Onderzoek naar bewegen en lopen gaat meestal over het totaal van stappen op één dag. Maar als we niet alle stappen bij elkaar optellen per dag maar kijken naar een wandeling van minimaal een half uur, wat zijn dan de lichamelijke (fysiologische) en sociale effecten?
Lichamelijke effecten
Wandelen is voldoende intensief om mee te tellen voor het halen van de beweegrichtlijnen. Volgens de Gezondheidsraad heeft minimaal 150 minuten wandelen per week al een positief effect op:
- verlagen van de bloeddruk;
- verminderen van vetmassa en buikomvang;
- een lager gewicht;
- een betere opname van (brand)stoffen uit het bloed (grotere insulinegevoeligheid);
- grotere spierkracht (bij ouderen);
- hogere vetvrije massa, lees: meer spiermassa (bij ouderen);
- het verhogen van loopsnelheid (bij ouderen);
- sterkere botten dus minder fracturen (bij ouderen);
- verbeterde slaapkwaliteit.
Sociale effecten
Wandelen is een sociale activiteit die je alleen kunt doen maar vaak ook samen met andere mensen doet. Tijdens het wandelen kom je andere mensen tegen en ontmoet je elkaar. Je zegt elkaar gedag met een knik, een glimlach of een vriendelijk woord. Of je stoor even voor een praatje.
Op de sociale effecten van wandelen zijn verschillende onderzoeken gedaan:
- Wandelen draagt bij aan het voorkomen van sociale isolatie en eenzaamheid. Onderzoeksresultaten laten verschillen zien in effectiviteit (Kelly e.a., 2018).
- Kwalitatief goede mogelijkheden om je lopend te verplaatsen in een aantrekkelijke openbare ruimte blijken te leiden tot meer sociale contacten (Lelieveld e.a., 2018).
- Er is een verband tussen voetgangersvriendelijkheid en het gevoel van veiligheid op straat. Dit heeft weer effect op woningprijzen, aantal executieverkopen en criminaliteit (Lelieveld e.a., 2018).
- De aanwezigheid van andere mensen op straat vermindert angstgevoelens. Er is sprake van een zelfversterkend effect van sociale veiligheid. Grotere sociale veiligheid leidt tot meer voetgangers, wat leidt tot grotere sociale veiligheid (Lelieveld e.a., 2018).
- Als je samen met iemand anders wandelt, blijk je (onbedoeld) hetzelfde ritme aan te nemen (Yun e.a., 2012). Synchroon bewegen is een basis voor interpersoonlijke interactie, die correleert met enkele sociale karaktertrekken van je persoonlijkheid. Yun e.a. (2012) schrijven dat denkbeelden en gevoelens meer op elkaar worden afgestemd en welwillendheid tot samenwerken en elkaar helpen toeneemt.
Wil je (meer) gaan wandelen?
Neem een kijkje op onze Wandelplezier-pagina of mail Joep van Weerdenburg (j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl), met al jouw vragen over de verschillende wandelgroepen, wandeltijden en startplekken.
Wil je zelf gaan wandelen en wil je een leuke route door Diemen lopen? Joep heeft een aantal leuke routes uitgestippeld. Klik hier om deze te bekijken.